Lahtiset

Luonnonvilla jalostuu moneksi.

Huopikkaiden historiaa

Villaa on huovutettu jo satoja vuosia vaatteisiin ja muihin erilaisiin tekstiileihin. Huopikkaat kulkeutuivat Venäjältä Suomeen 1800-luvun lopulla. Lahtisten synnyinsija, Jämsän seutu onkin ollut yksi huopateollisuuden keskuksista.

Parhaimmillaan Partalan kylässä on yhtä aikaa toiminut seitsemän eri huopatossutehdasta, joista Lahtiset ovat tänä päivänä Suomen ainoa pitkävartisten huopikkaiden valmistaja.

Valmistus

”Huovutusprosessi on kuin ohjailtava kaaos, joka perustuu siihen, että villakuidut menevät takkuun. Huovuttaja yrittää koneellisesti vaikuttaa siihen, että kuidut takkuuntuvat lisää, mutta juuri siten miten halutaan.”

Huopikkaat valmistetaan käsityönä puhtaasta lampaanvillasta, joka soveltuu parhaiten huopikkaiden valmistukseen. Valmistus perustuu villakuitujen huopumisominaisuuteen.

Alussa huopikasaihio on noin kaksi kertaa suurempi joka suuntaan kuin toivottu valmis tuote. Aihiota huovutetaan kunnes haluttu vahvuus ja tiiviys on saavutettu. Lopuksi aihio muovataan lestin päälle kuivumaan. Tässä vaiheessa huopikkaat venytetään haluttuun muotoon. Valmistustavasta johtuen muista jalkineista poiketen huopikkaat saattavat käytössä hieman kutistua.

Lahtiset tuotteet

Jokainen tuote kantaa ylpeänä mukanaan historiasta kumpuavia perinteitä